Čokoládový koláč s domácim malinovým sorbetom (pre 6-8 osôb)

Toto je náš najobľúbenejší rodinný dezert – jednoduchý, rýchly, koláč z 5 základných prísad, sorbet z troch.

Chutí lepšie, než  vyzerá. Vždy, ale úplne vždy sa na ňom podieľajú aj moji malí dvaja. Môj veľký, toho času 12-ročný ho zvládne urobiť úplne sám. Bez zbytočných otázok a hľadania riadu po kuchyni. Je to základ nabádajúci k novým verziám a kombináciám. Takto to máme radi. Takto varíme, pečieme a jeme.  

Len pripomeniem, že ak varíte a pečiete z 5 ingrediencií, je nesmierne dôležité, aby boli najkvalitnejšie, aké sa vám podarí zohnať. Čokoláda s vysokým podielom kakaa, bio a fér. Na múku mám zdroj z rodinnej farmy, ktorá si pšenicu pestuje i melie sama. Vajíčka a maslo používam tiež z dvora. Maliny domáce alebo aspoň v bio kvalite.


NA KOLÁČ

100 g horkej čokolády

50 g masla

100 g múky

150 g cukru

3 vajíčka

štipka soli

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo. Jemne miešame, kým nevznikne homogénna masa. Vyšľaháme vajíčka s cukrom. SLOW. Dáme tomu čas, nech vznikne krásna hustá pena. Postupne pridávame múku, do ktorej sme pridali štipku soli. Na záver vmiešame čokoládovú masu. SLOW. Pomalým prúdom. Masu spracovávame dohromady približne 10 minút. S láskou a trpezlivosťou. Ja pri tom niekedy meditujem a robím to celé metličkou ručne. Chutí úplne inak. Božsky. Len sa pritom nesmiem sťažovať, že mi odpadne ruka. Až taký problém to nie je. Cesto nádherne vonia.

Hotovú zmes vylejeme do maslom vymastenej tortovej formy a pečieme 20 minúť v rúre predhriatej na 160°C.

Necháme vychladiť vo forme. Podávame so šľahačkou (milujem k tomu kokosovú, samozrejme doma ušľahanú), slaným karamelom alebo len tak poprášené cukrom. Trochu náročnejšia, ale zato efektnejšia verzia vznikne, keď si pripravíme dva korpusy a zvlhčíme ich zmesou ovocnej šťavy (napr. ananás) a rumu. Spojíme domácou marmeládou. Naša najobľúbenejšia je marhuľová alebo broskyňová s pomarančom.

Pre začiatok určite vyskúšajte kombináciu s domácim malinovým sorbetom. Je rýchly a absolútne jednoduchý. Posúďte sami.

 

NA SORBET

500 g mrazených malín

100 g medu

hrsť čerstvých mätových lístkov

Med rozpustíme v 100 ml vody. Proces môžeme trochu urýchliť tak, že sirup opatrne zahrejeme. Opatrne znamená tak na 45 °C. Pridáme mätu a necháme vychladiť. Maliny vysypeme do kuchynského robota a mixujeme. Postupne prilievame sirup až kým nezískame želanú konzistenciu. Podávame ihneď.

Trieslovina v čokoláde krásne kontrastuje s mnohými vínami. Trochu provokatívna ale príjemná bude kombinácia s červeným vermútom.

 

Naučím vás robiť obyčajné veci neobyčajne dobre. Ukážem vám ako spomaliť a dať si život do poriadku, aby ste stihli všetko dôležité ešte dnes. Viac o mne nájdete tu.>>
  • ebook: S čistou hlavou

    Zrealizujte dlho odkladané veci a nájdite zmysel a naplnenie vo všetkom, čo robíte.

  • Nejnovější články
  • Kategórie
  • Vidíme sa na Facebooku