Dokonalá focaccia ako dielo „náhody“

Posúchmi, flatbreadmi a focacciami sa zaoberám už pekne dlho. Svoj prvý som miesila, keď som ešte ani nedočiahla na stôl. Milujem vôňu cesta, jeho spracovanie je pre mňa chvíľa absolútneho pokojného sústredenia. Robím to zásadne ručne.

A tak som jedného dňa na žiadosť mojich detí zase raz jeden začala miesiť. A ako to tak s troma deťmi býva, jedno z nich potrebovalo súrnu asistenciu práve v okamihu, keď som všetky prísady stihla akurát nahrubo premiešať. Kým som sa k cestu znovu vrátila, ubehlo dobrých 15-20 minút.

Vyšiel z toho postup, ktorý už nemám potrebu nijako prispôsobovať ani vylepšovať. Je dokonalý.

Toto je ďalší z receptov, ktoré milujeme pre ich nekonečné možnosti. Obložiť si ho môžete tým, čo práve vonku rastie alebo čo na konci týždňa ešte okrem svetla zostalo v chladničke.


NA CESTO

2 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja (plus ďalší na vymastenie plechu)
20 g  čerstvého droždia
500 g múky obyčajnej pšeničnej alebo špaldovej
1 čl cukru, 2-3 čl morskej soli
300 ml teplej vody, 1PL olivového oleja

Prípadne jednu mozzarellu alebo za hrsť strúhaného parmezánu.

NA OBLOŽENIE

Nižšie som popísala niekoľko najpopulárnejších verzií.

Cesnak ošúpeme a pretlačíme. Pomiešame s olivovým olejom. Droždie rozdrobíme do teplej vody s cukrom. Necháme speniť pri izbovej teplote. Do teplej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Na tomto mieste môžete tiež pridať obľúbené bylinky, napríklad nadrobno nasekaný rozmarín a bazalku. Postupne pridávame napenený kvások a lyžicu olivového oleja. Všetko zľahka a zbežne  premiešame. Necháme ca. 15 minút odpočívať.

Ak chcete ešte zaujímavejšiu chuť cesta, môžete pridať napríklad rozmrvenú mozzarellu alebo pár lyžíc strúhaného parmezánu.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a asi 5 minút miesime dohladka. Plech vyložíme papierom na pečenie. Do ruky si nalejeme olivový olej a po rozotretí medzi oboma dlaňami vymastíme najprv papier. Cesto prenesieme na plech a stláčame dlaňami od stredu do strán, kým nevyformujeme želaný tvar.

Cesto môžete pre zábavu trebárs rozdeliť na tri časti a roztiahnuť do troch „dokonale nedokonalých“ posúchov. Môžete ho samozrejme rozvaľkať aj valčekom, ale rukami je to väčšia zábava. Obzvlášť, ak vám pomáhajú deti.

Končekmi prstov vytvoríme na povrchu cesta  mále priehlbinky a sme pripravení obložiť.

Ak chcete posúch podávať ako prílohu napríklad k šalátu alebo polievke, stačí keď ho posypete čerstvo zomletým čiernym korením a čerstvo namletou soľou. Výborná je napríklad zmes soli so sušenými dubákmi alebo sušenými lupeňmi ruží a ružovým korením. Prípadne pridajte lyžicu strúhaného parmezánu, ak ste ho nedali do cesta.

Cesto môžete obložiť napr. 200 g cherry paradajok prekrojených na polovicu, rezom nahor, ktoré posypte sušeným alebo čerstvým oreganom a pokvapkajte olivovým olejom.

Ďalšou u nás veľmi obľúbenou verziou je obložiť cesto hrudkami jednej mozzarelly a na tenučko nakrájanými zemiakmi. Šúpať ich nemusíte, len ich dobre umyte. Tu skvele vynikne práve hríbiková soľ. Keď hotový výtvor dozdobíte  lístkami rukoly, k dokonalosti už nič chýbať nebude.

Klasickou verziou je cibuľová focaccia. Na ňu skaramelizujeme na panvici 2-3 cibule s tymianom, ktoré v závere zalejeme 2-3 lyžicami kvalitného balsamica a cesto obložíme len nimi. Ich chuť je tak výrazná, že namá zmysel nič dopĺňať. Toto je výborný snack na výlet. Alebo skrátenie chvíle hosťom čakajúcim na hlavné jedlo na grilovačke alebo party. Alebo len tak, nakrájané ako jednohubky k poháru dobrého vína.

Pridám ešte jednu verziu – cesto potrite s créme fraiche, posypte strúhaným parmezánom, môžete (nemusíte) doplniť kúskami mozzarelly, prípadne na malé hranolčeky nakrájanou prerastanou slaninkou. Päť minúť pred dopečením na vrch rozklepnite 4 vajíčka a nechajte dopiecť. K tejto verzii sa fantasticky hodí čerstvá pažítka alebo žerucha, prípadne mladé listy pikantnejšieho druhu šalátu.

Keby ste za začali nudiť, môžete cesto obložiť len do polovice štyrmi druhmi syra, posoliť, pokoreniť, posypať rukolou, cesto preklopiť, dobre popritláčať, predovšetkým okraje a takto upiecť.

Keď máme posúch, flatbread či focacciu obloženú, necháme ju chvíľu kysnúť. Stačí tak 15-20 minút, kým sa zohreje rúra na maximum. Posúch do nej vložíme a pečieme pri 230-250°C, 10 minút. Vyberieme a potrieme pripraveným cesnakovým olejom.

Na záver dáme ešte na ca. 5 minút dopiecť. V tejto fáze si to odsledujte, lebo každá rúra pečie inak. Ja počas prvých 10 minút pečiem bez ventilátora. V záverečnej fáze ho zapnem. Takto zostane cesto zvnútra nadýchané a zvonka nádherne chrumkavé.

Veľmi rada vyskúšam vaše nápady. Tak mi nezabudnite dať vedieť.

P.S.: Presne takto pripravujem aj pizzu.