Hruškový koláč

Tento hruškový koláč je elegantný svojou jednoduchosťou. Preto je to Tončiho (môj najstarší) najobľúbenejší koláč. On nie je práve „koláčový“ typ, ale tento koláč ho dokáže urobiť šťastným. Ešte keby si tak mohol k nemu dať šálku voňavého espressa 😉

Recept je výsledkom procesu pokus-omyl. Najdôležitejšou ingredienciou sú zrelé hrušky. My máme na jedálenskom stole vždy kôš plný sezónneho ovocia. A vždy sa teším, keď sa mi podarí rafinovane zachrániť to prezreté. A sem sa prezreté hrušky fantasticky hodia – nádherne sa rozpustia a urobia tento nadýchaný koláč zároveň extra šťavnatým. Je to typ múčnika, ktorý milujem úplne najviac – ústa plné chutí a rôznych textúr.

Ďalšou kľúčovou ingredienciou je kukuričný škrob. Vďaka nemu sa z koláča stáva vzdušný obláčik.

Recept je jednoduchý a výsledok vynikajúci.


NA KOLÁČ

3 veľmi zrelé hrušky – ošúpané a nakrájané na kúsky
150 g  preosiatej múky
150 g  cukru
1 čl      prášku do pečiva (ja používam vínny kameň)
30 g    kukuričného škrobu
90 g + 1 lyžica rozpusteného masla 

3 vajcia
štipka soli

Práškový cukor (na posypanie hotového koláča)

Na podávanie:

Šľahačka (nemusí byť, ale ak musí určite si ušľahajte vlastnú)

Rúru vyhrejeme na 180°C.

Vyšľaháme vajíčka s cukrom. SLOW. Dáme tomu čas, nech vznikne krásna hustá pena. Postupne pridávame múku, ktorú sme pomiešali so štipkou soli, práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Na záver pridáme rozpustené maslo a dobre vymiešame. Kým nie je cesto hladké a nadýchané. Cesto vylejeme do formy na koláč s priemerom 24cm, vyloženej papierom na pečenie.

Pridáme ošúpané a nakrájané hrušky. SLOW. Kúsok po kúsku. Každý jemne zatlačíme do cesta. Ak niektorý vytŕča von, nevadí. On sa počas pečenia ponorí.

Pečieme 25 až maximálne 30 minút. Necháme vychladnúť na mriežke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Ak chcete, podávajte s čerstvo ušľahanou šľahačkou.

Okrem toho, že je tento recept detsky jednoduchý, je aj veľmi variabilný. Pokojne skúste napríklad prezreté lesné ovocie. V tomto prípade do polovice cesta rada pridávam lyžičku kakaového prášku. Vy nemusíte. Ako chcete 🙂

Ak máte radi rafinované chute, skúste hrušky macerovať v Grand Marnier a ku koláču podávajte okrem šľahačky aj čokoládový preliv pripravený zo 125 g čokolády, lyžice vody a 50 g masla. Ja ho mám každopádne najradšej v jeho pôvodnej jednoduchosti.

Určite sa podarí.

Ideálna kombinácia k tomuto múčniku bude s vínami z hrozienkového zberu.