Najlepšie škoricové slimáčiky

Už len vôňa týchto buchiet prezrádza pôsobenie škorice a kardamonu na dušu. Príjemné teplo domova, obľúbená deka, šálka zlatého mlieka a tieto škoricové slimáčiky. Ešte teplé sú najlepšie. Sú voňavé, sladké. Skutočný zážitok.

Treba si na ne síce trochu počkať, ale stojí to rozhodne zato.Však SLOW FOOD 😉

Skúšala som nekonečné množstvo verzií. Tieto sú vláčne, ľahučké a nadýchané. Chcete trik? Počas pečenia polievajte buchty sladeným mliekom. Mlieko zmizne a buchty zanechá extra jemné. Presne toto sú škoricové buchty mojich snov.

Rovnako ako všetky recepty, ktoré s vami zdieľam, aj tento recept ponúka nekonečné množstvo variácií.


NA CESTO

250 ml mlieka
42 g  čerstvého droždia
60 g  cukru
500 g múky
100 g    masla
1/2 čl soli

NA PLNKU

50 g masla
50 g  hnedého cukru
1 čl škorice
štipka mletého kardamonu

Práškový cukor na posypanie.

Polovicu mlieka mierne zohrejeme, pridáme droždie, lyžičku cukru, premiešame, aby sa droždie čiastočne rozpustilo. Pri izbovej teplote necháme kysnúť, kým nevznikne bohatá hustá pena.

Preosiatu múku necháme v rúre pri 50°C prehriať. Medzitým pridáme do zvyšného mlieka maslo a opatrne zohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Spolu s pripraveným kváskom, soľou a cukrom pridáme k teplej múke.

Premiešame zbežne vidličkou a necháme chvíľu odpočívať. Potom vymiesime hladké cesto. Ja to robím zásadne ručne, ale ak chcete, pokojne použite mixér. Pre mňa je miesenie cesta magické a terapeutické. Už na to prišli aj moje deti. Predbiehali sa, kto bude miesiť :D.

Prikryté necháme zdvojnásobiť objem. Trvá to asi hodinu.

Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika 40 x 50cm. Potrieme zmäknutým maslom a posypeme zmesou cukru, škorice a kardamonu. Cesto zrolujeme širšou stranou a nakrájame na 12 rovnakých kúskov.

Rezom nadol/ nahor uložíme buď jednotlivo do zapekacích foriem alebo do tortovej či inej vhodnej formy jednu vedľa druhej. V každom prípade formu vopred vytrieme maslom. Necháme ešte 30 minút odpočívať.

Medzitým vyhrejeme rúru na 200°C. Buchty pečieme 20-25 minút. Ja ich pečiem v najspodnejšej časti rúry. Hotové necháme vo forme trochu vychladnúť a podávame ešte teplé poprášené práškovým cukrom.

Veľmi jednoducho urobíme z tohoto receptu vegánsky. Stačí nahradiť mlieko nejakou rastlinnou alternatívou. Ja mám obzvlášť rada ovsené mlieko v tomto recepte pre jeho prirodzene sladkú chuť. Maslo môžeme nahradiť margarínom alebo lepšie kokosovým olejom.

Múka sa hodí pšeničná alebo špaldová. Ideálnym cukrom do plnky je muscovado s jeho krásne výraznou karamelovou chuťou.

Veľmi zaujímavé je do plnky pridať vaše obľúbené, vopred nasucho jemne opražené a nahrubo nasekané orechy alebo kúsky čokolády.

Tiež môžete namiesto práškového cukru použiť cukrovú polevu pripravenú z práškového cukru (120 g), masla alebo margarínu (3PL), mlieka alebo jeho alternatívy (1PL) a vanilky (1ČL).

Ja tieto buchty absolútne milujem s kurkumovým latte. Chcete recept?