Umenie pokojne jesť

Nezáleží len na tom ČO jeme, ale aj na tom, AKO jeme.


Trochu iný pohľad na jedlo

Jedlo bolo pre mňa vždy viac než len fyzickým uspokojením potreby hladu – aktivitou nevyhnutnou na prežitie. Som presvedčená, že jedlo má na nás okrem iného aj hlboký duševný  a spoločenský vplyv.

Správnym prístupom k príprave a konzumácii jedla vyživujeme nielen naše telo, ale aj našu myseľ – zmysly i ducha. Jedlom, a teda výživou pre myseľ je POKOJ.

Ak chcem dať telu výživu a mysli pokoj, logicky mi z toho vychádza, že chcem jesť v pokoji, bez premýšľania o čomkoľvek inom. Keď sa mi to pri troch deťoch podarí, zažívam niečo magické – moje vnímanie chutí je neporovnateľne ostrejšie a výraznejšie. Pocit nasýtenia je komplexnejší. Nastupuje skôr a trvá dlhšie.

Postupom času, ako som vo svojom zaneprázdnenom svete hľadala príležitosti rozlišovať medzi skutočnými a falošnými hodnotami, nachádzala som tento priestor práve pri príprave jedla i samotnom jedení.

Náš život ja závislý na toľkých veciach, preto je práve čas, keď jeme výborným priestorom na zamyslenie sa nad tým, ako je náš život prepojený s ostatnými. Je to príležiťosť vidieť veci z inej perspektívy. Priestor na  vyjadrenie vďačnosti.


Jedenie nie je len o naplnení žalúdka, ale nesie v sebe moc rozvíjať našu myseľ i celú spoločnosť.

Už mnoho rokov som zástankyňou pomalého prístupu k jedlu – SLOW FOOD. Je o úcte ku kultúre stolovania, o ochrane a vychutnávaní miestnych produktov, domácich odrôd plodín a dávno zabudnutých receptov. Je o súhre etických zásad a pôžitku z jedla.

Mala som to šťastie už ako dieťa vidieť, ako prichádza jedlo na náš stôl.  A nemyslím tým to priemyselne spracované. Ale skutočné, od obyčajných ľudí, malých poľnohospodárov, výrobcov, pastierov a rybárov. Jedlo a gastronómia boli mojou vášňou odkedy sa pamätám, že som. Vyštudovala som hotelový a gastronomická manažment a 10 rokov pracovala v branži.


Jedlo ako otravná nevyhnutnosť?

Pri súčasnom tempe života sa nám stáva čoraz častejšie, že pri práci, starostlivosti o deti a domácnosť niekedy nemáme ani čas na obed. A už vôbec nie hodinku na pokojný obed. Jedlo sa stalo otravnou nevyhnutnosťou – rýchlo pripraviť, zjesť a vrátiť sa k práci. Často siahame po polotovaroch, rýchlom občerstvení či predraženej donáške. Postupne strácame záujem o to, čo jeme, odkiaľ naše jedlo pochádza.

Asi tu nemusím mudrovať o tom, že to pre naše telo, myseľ, ducha, vzťahy ani peňaženku nie je nijako prospešné.

Prečo si pre zmenu nevychutnať jedlo v pokoji a z kvalitných surovín? Prečo nepripraviť  a nezjesť „chlieb náš každodenný“ v príjemnom prostredí a milej spoločnosti? Prečo si nevychutnať jedlá pripravované z lokálnych surovín, ktoré nielen úžasne vyzerajú, ale aj chutia? A sú ešte k tomu dokonca zdravé a pre naše telo prospešné.


SLOW FOOD začína doma

Že nemáte čas o tom ani len premýšľať? Že neviete ako nato? Neviete, kde začať? Ja viem. A poviem…

Pri nákupe venujte pozornosť kvalite jedla, ktoré končí vo vašom nákupnom košíku. Farmárske trhy ponúkajú v závislosti od ročného obdobia rôzne regionálne a sezónne produkty. V mnohých mestách je k dispozícii „bedničková služba“, kde vám malý farmári doručia debničku so sezónnymi a regionálnymi produktami až k dverám.

Malým, ale dôležitým krokom je tiež pestovanie vlastných potravín. V záhrade alebo na balkóne. A nezabudnite zapojiť svoje deti. Milujú to a je nádherne, keď už od útleho veku poznávajú svoje potraviny a učia sa ich nielen pestovať a vychutnávať, ale si ich vážiť a byť za ne vďačný.

Ale pekne po poriadku…


Ako začať s pomalým prístupom k jedlu – prvé 3 kroky

Môžete začať zmenou svojich návykov pri nákupe potravín a svojím stravovaním – prípravou a konzumáciou jedla. Môžete tiež upraviť svoj životný štýl.

1. Nakupujeme SLOW FOOD

a)   Nakupujte u malých miestnych predajcov, prípadne hľadajte výrobky miestnych výrobcov vo vašom supermarkete. Skontrolujte štítok, aby ste sa uistili, že produkt bol vyrobený miestnym výrobcom alebo bol vypestovaný  poľnohospodárom z vášho regiónu. Skúste kúpiť miestnu zeleninu, ovocie, obilniny a mliečne výrobky.

  • Nakupujte na miestnych farmárskych trhoch vo vašej oblasti, aby ste zaistili, že všetky vaše potraviny sa pestujú na miestnej úrovni a presne viete, odkiaľ pochádzajú.
  • Kontaktujte poľnohospodárov vo vašej oblasti a priamo od nich nakupujte, aby ste mali prístup k čerstvým miestnym potravinám.
  • Mnoho miestnych farmárov vám rado ukáže kde a ako pestuje svoju produkciu. Oni totiž milujú svoju prácu a sú na ňu patrične hrdí. Mnohí ponúkajú samo zber ovocia a zeleniny za výhodnejšie ceny.

b)  Nakupujte ekologické, geneticky nemodifikované potraviny, najmä ovocie a zeleninu. Budete jesť čisté jedlo, s ktorým sa nijako nemanipulovalo.

  • Pokúste nájsť potraviny, ktoré sú certifikované ako ekologické. V supermarkete budú označené ako BIO.
  • Opýtajte sa miestnych predajcov, či ich potraviny sú ekologické a neobsahujú GMO.

c)   Nakupujte menej mäsa. Pokúste sa znížiť spotrebu mäsa, takže ho budete jesť iba jeden až dvakrát týždenne. Ak kupujete mäso, kupujte od miestneho mäsiara. Uistite sa, že mäso pochádza z vysoko kvalitného chovu, zo zvieraťa, ktoré malo šťastný život.

Moja stará mama pripravovala mäso vždy len v nedeľu. Mala ho z vlastného dvora – kuracie, kačacie, husacinu, teľacie, bravčové. Zaobchádzala s ním vždy ako s pokladom. Naučila som sa robiť to isté.

Mám to šťastie, že rodina môjho chorvátskeho manžela chová šťastné zvieratá (majú krajší život, ako niektorí ľudia – nepreháňam), eticky poľuje vo vlastných lesoch  a produkuje tie najlepšie domáce vajíčka, mäsové a mliečne výrobky. Pestuje vlastné obilie a melie svoju múku. Sú to skutočné poklady. A takto k nim aj pristupujeme.

Popýtajte sa susedov, kolegov, urobte svoj prieskum na internete. Podporte tých, ktorí si to fakt zaslúžia. Viem, je to práca navyše, ale keď raz nájdete svoj zdroj, vaše varenie a stravovanie sa stane iným. Lepším, príjemnejším, jednoduchším. Vedomejším. Magickejším. Budete potrebovať oveľa menej prísad, pretože tie pôvodné sú samé o sebe už plné chutí.

2. Jeme SLOW FOOD

a) Usilujte sa variť čo  najviac, ak nie všetky z vašich jedál doma. Vytvorte si stravovací plán a na začiatku týždňa si zaobstarajte potrebné prísady, aby ste ich mali poruke. Pripravte si doma zdravé jedlo z čerstvých sezónnych surovín, aby ste presne vedeli, čo jete. Viem, toto je pre mnohých kameňom úrazu. Buď nemáte čas pripravovať jedlo trikrát denne, alebo ste na konci s nápadmi. Najmä nápadmi na tému – zdravé, jednoduché, chutné, rodinné, zaujímavé jedlo. Aj na toto mám riešenie. Vlastne hneď niekoľko.

Prvým je pripraviť sa vtedy, keď čas máte. Ak venujete predpríprave hodinku, nanajvýš dve týždenne, vaše stravovanie počas nasledujúcich siedmych dní bude len o vytváraní kombinácií, na ktoré máte práve chuť – zdravé, jednoduché, chutné, rodinné, zaujímavé jedlo. Mise en place – všetko na svojom mieste – takto sa pripravujú šéfkuchári. Aj vy to zvládnete. Ako?

Pripravujem článok – čoskoro si prečítate tu na blogu. A vlastne aj celú knihu. Zostaňte naladení.

Druhým je naučiť sa zostaviť jednoduchý a účinný stravovací plán. Pripravujem pre vás trojdňový rýchlokurz. Bude úplne zadarmo a na konci z vás budú majstri stravovacieho plánovania.

Tretím riešením je prístup á la „Život plný chuti“. Pýtate sa čo tým myslím? Myslím tým unikátny spôsob prípravy vlastného jedla, ktorý je založený na poznatkoch anatómie základných jedál a tvorení vlastných receptov vedených intuíciou a potrebami vás a vašej rodiny.

Ukáže vám:

  • ako vyberať, organizovať a starať sa o predmety vo vašej kuchyni,
  • ako rozmýšľať  a tvoriť ako šéfkuchár,
  • ako objaviť svoj vlastný štýl varenia,
  • a mať pri tom všetkom dosť času na iné veci.

Kde?

V knihe Život plný chuti

Kedy?

Čoskoro.

Dovtedy….

b)   Pestujte svoju vlastnú zeleninu. Doma. Na balkóne a parapete. Začnite s malými hriadkami na záhrade alebo niekoľkými bylinkami v kvetináčoch. Postupom času môžete rozšíriť svoju záhradu o viac zeleniny, ktorú môžete zbierať a jesť čerstvú.
Zostavte domáci hydroponický systém, ktorý vám pestovanie uľahčí.

c)   Zahrňte do jedál rôzne potraviny. Vyhnite sa jedeniu rovnakých vecí každý deň. Namiesto toho si vyskúšajte rôzne suroviny v už pripravovaných jedlách. Vyskúšajte inú zeleninu alebo ovocie. Pripravte si rôzne druhy domácich obilnín. Pridajte do jedál rôzne bylinky a koreniny.

Uistite sa, že váš stravovací plán obsahuje množstvo rôznych zdrojov bielkovín, mliečnych výrobkov a obilia. Vďaka rozmanitosti sa pre vás príprava a konzumovanie doma pripravených jedál stane radostným zážitkom. Čím širšia vaša paleta bude, tým väčšia zábava 😉

d) Vážne pouvažujte o objemoch vášho domáceho odpadu. Toto bola pre mňa téma číslo jedna v predchádzajúcich niekoľkých rokoch. Cieľom je samozrejme nemať žiaden odpad (ZERO WASTE). Tam ale ešte nie som. Sme však rozhodne rodinou so zníženým objemom odpadu. Väčšinu tvorí sklo, papier a kompostovateľný biologický odpad. Komunálny odpad a plasty sme zredukovali na minimum. Stále sme v procese redukovania 🙂

e) Vyvarujte sa rýchleho občerstvenia a predbalených potravín. Dobrý trik pri nakupovaní – zdržujte sa v okrajových častiach supermarketu – tam sa spravidla nachádzajú čerstvé suroviny – ovocie, zelenina a iné zdravé veci.

f) Ak sa rozhodnete jesť vonku, choďte do reštaurácií, ktoré sa zameriavajú na miestne, čisté a férové jedlo. Môžete sa tiež opýtať obsluhy, či reštaurácia používa lokálne vypestované produkty a vo svojej kuchyni sa zameriava na udržanie žiadneho alebo veľmi malého množstva odpadu.


3. Žijeme SLOW FOOD

a)   Urobte z prípravy a konzumácie jedla spoločenskú udalosť. Zamerajte sa na spomalenie stravovania a zdieľanie jedál s ostatnými. Francúzi a Taliani to robia presne tak. Minimálne tí tradiční. Chorváti v prímorskej časti a v mojom malom Toskánsku  – na Istrii tiež. Zvyknite si stolovať so svojou rodinou a priateľmi aspoň počas víkendov- sadnite si k spoločnému, krásne prestretému stolu a užite si každý okamih, každé sústo. Využívajte tieto chvíle na hodnotnú konverzáciu a pestovanie silných vzťahov. Pri veľkom stole sa to darí oveľa ľahšie. Netreba čakať do Vianoc, Veľkej Noci alebo vašej osemdesiatky. 

Nás je doma päť. Každý funguje počas dňa na inom konci mesta a obyčajne sa stretávame až večer. Preto som sa rozhodla urobiť z raňajok, každý deň rodinnú udalosť, kedy si sadnem so svojimi najbližšími a trávime spoločný čas kým si vypijeme rannú kávu a zjeme pár hrianok s vajíčkami či domácim syrom a marmeládou alebo ovsenú kašu so sezónnym ovocím. Dám si záležať na tom, ako náš raňajkový stôl vyzerá. Od krásneho stola sa nikto neponáhľa preč 😉

Že nato ráno nemáte čas? Príprava mi zaberie maximálne 10 – 15 minút. A to mi, priatelia, rozhodne za tú atmosféru a pokoj stojí.

b)   Organizujte večierky a stretnutia s priateľmi. Pripravte si doma uvarené jedlo a pozvite priateľov, priateľov vašich priateľov a známych na večierok. Aspoň raz mesačne. Pravidelne raz týždenne urobte u vás doma „čo chladnička dala“ party. A nech každý donesie niečo. Samozrejme domáce, čerstvé a lokálne 😉

Toto je na Istrijskom vidieku, kde trávime časť roka, celkom zábavné. Nemusíte nikoho pozývať. Ľudia sa jednoducho zastavia. Susedia, kamaráti, ktorí idú náhodou „služobne“ okolo, rodina. Už som si zvykla mať predpripravenú nielen rodinnú zásobu na týždeň ale aj možnosť spustiť ad hoc party kedykoľvek, keď sa niekto „náhodou“ zastaví. Na začiatku ma to rozčuľovalo. Dnes to milujem. To je život tu a teraz. Žiaden stres. Ako to hovoria oni: „Nema problema“.

Asi nemusím extra vysvetľovať, že SLOW FOOD, a teda pomalý prístup k jedlu a životu je mojou celoživotnou vášňou. Tu som doma. Tu sa cítim dobre. Tu tvorím.

Poďte tvoriť so mnou. Napíšte mi, s čím najčastejšie bojujete. S čím si neviete dať rady? Kde vaše kuchynské, stravovacie a iné plány najčastejšie zlyhávajú? Chcem, aby pripravovaný kurz, články i kniha boli pre vás skutočnou pomocou. Aby do vášho života vniesli viac pokoja, zdravia a každodennej radosti z obyčajných vecí, urobených neobyčajne dobre.


Za nádherné fotky som vďačná krásnej a talentovanej Janke Duco z Life is my atelier.